Skip to main content
Μαρίνα Τσιρώνη

Μαρίνα Τσιρώνη

Εικαστικός & Εκπαιδευτικός Τεχνών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Η Μαρίνα Τσιρώνη αποφοίτησε με άριστα τον Νοέμβριο του 2021 από την Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΠΔΜ. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη performance και τη δημιουργία εγκαταστάσεων με έντονα σκηνογραφικό χαρακτήρα. Το εικαστικό της έργο επικεντρώνεται στην οπτικοποίηση της σχέσης Τέχνης και Ψυχολογίας. Η σχέση αυτή προβάλλεται μέσα από την εικονογράφηση θεωριών διαφορετικών εκπροσώπων του κλάδου της ψυχανάλυσης, την απεικόνιση του ανθρώπινου συναισθήματος και την δημιουργία μιας πολυδιάστατης συνθήκης που εμπεριέχει τους παρευρισκόμενους.  Τα έργα της αντιπροσωπεύουν έναν εσωτερικό χώρο που παρουσιάζει κοινά βιώματα, προβληματισμούς και αναζητήσεις μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή.

Παράλληλα με τα παραπάνω, δραστηριοποιείται στον χώρο της διδασκαλίας και της οργάνωσης, του συντονισμού και της επιμέλειας καλλιτεχνικών project και εκθέσεων. Με σκοπό να γνωρίσει και να κατανοήσει τον ανθρώπινο ψυχισμό σε βάθος, πραγματοποιεί καλλιτεχνικές ομάδες σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας.  Η συνθήκη αυτή έδωσε έναν νέο προσανατολισμό στην καλλιτεχνική της πρακτική, βοηθώντας την να αντιληφθεί την τέχνη ως ένα κοινωνικά προσανατολισμένο εργαλείο. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την εμπειρία της στον χώρο της ψυχικής υγείας, επιδιώκει να προσφέρει μέσα από την τέχνη, να εμπλουτίζει συνεχώς το καλλιτεχνικό της έργο και να δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα κοινωνικά ερωτήματα που την απασχολούν ως καλλιτέχνη.

Όλα τα παραπάνω την οδήγησαν στην δημιουργία της εθελοντικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας Talks & Crafts, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για μια πρόσκληση προς σύγχρονους καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους και με αφετηρία αυτό να οργανώσουν ένα εικαστικό workshop, που θα τους επιτρέψει να συνδεθούν και να αγκαλιάσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Σκοπός τους project είναι η τέχνη να καθιερωθεί ως ένα ανοιχτό πεδίο δράσης και αλληλεπίδρασης, φιλόξενο προς όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να μοιραστούν και να εκφραστούν ελεύθερα.